Nieuws over de Balder VL.92

Haringlogger VL92 Balder naar Wereldhavendagen te Rotterdam

Haringlogger VL92 Balder naar Wereldhavendagen te Rotterdam

De laatste nog varende en  in originele staat verkerende haringlogger VL92 Balder, uit 1912, mag ook dit jaar niet ontbreken op de Wereldhavendagen op 6,7 en  8 september zijn wij aanwezig bij de Wereld Havendagen Rotterdam locatie Leuvehaven en bieden een podium aan het Shanty koren festival. In de Leuvehaven bij Museum Maritiem Rotterdam zal ze haar ligplaats innemen.

Maak zelf kennis met de haven vanaf het water, kom aan boord voor een kijkje op de VL92 Balder of vaar mee naar het Maritiem Museum of terug naar Museum Vlaardingen.  Dit is een uniek aanbod, de Balder wegbrengen naar de WHD in Rotterdam of terug naar haar ligplaats in Vlaardingen. Beleef het leven van de oude vissers en breng een bezoek aan het ruim en vooronder. En aanschouw wat het resultaat is van de vele vrijwilligers. De Balder is een van de vele historische schepen die aanwezig zijn gedurende de Wereldhavendagen.

U kunt de WHD beleven en aanschouwen vanaf het water, dit is een onvergetelijk vaartocht. Op donderdag ochtend 5 september vertrekken wij om 12:00 uur  vanaf de Westhavenkade 53, Vlaardingen (t.o.v. Museum Vlaardingen). 

Kosten, € 12,50,– per persoon, vanaf 8 jaar en t/m 16 jaar alleen met begeleiding  € 7,50. 

Let op: beperkt aantal plaatsen, vol=vol. Om uw weg te vervolgen moet u bij aankomst/vertrek in beide steden voor eigen vervoer zorgen. 

Aanmelden via e-mail info@zeilloggerbalder.

Voor meer info: Bert Otto tel. 06 18612669


 

Balder op reis

Balder op reis

De Balder is van 21 t/m 27 mei op reis naar Oostende. De VL92 Balder is door de organisatie van Oostende voor anker uitgenodigd om aan het festijn mee te doen.

Op 21 mei, 0600u een live verslag tijden het vertrek van de Balder uit de Buitenhaven van Vlaardingen. Uitzwaaiers zijn van harte welkom!

Tijdens de heen- en terugreis is de Balder te volgen via deze pagina.


 

Verfwerkzaamheden

De Balder ondergaat de komende weken een onderhoudsbeurt aan de romp. De romp wordt geheel in de verf gezet. Hierdoor is het wellicht niet mogelijk om de Balder te bezoeken op een donderdag. U kunt het beste even contact opnemen via de email: info@zeilloggerbalder.nl


 

Zeillogger Balder  naar Oostende!

Zeillogger Balder naar Oostende!

Van donderdag 23 tot zondag 26 mei 2019 neemt de zeillogger VL92 Balder opnieuw deel aan “Oostende Voor Anker”. Aan de 20e editie van dit grote jaarlijkse maritieme evenement wordt deelgenomen door meer dan 150 klassieke zeilschepen uit diverse landen.

De kaaien, dokken en de vaargeul van Oostende zijn in deze dagen volledig bezet door schepen die het maritieme erfgoed over een periode van meer dan 100 jaar weerspiegelen.

Op en rondom de schepen en de havens worden diverse activiteiten georganiseerd zoals optredens en animaties voor jong en ouder publiek. Op ‘De parel van Oostende’, de Barkentijn “Mercator” is een tentoonstelling te zien over haar expeditie in 1934 naar Paaseiland.

De Vlaardingse zeillogger Balder heeft zojuist haar uitnodiging ontvangen om, evenals twee jaar geleden, weer te mogen meedoen aan dit evenement. Net als Vlaardingen is Oostende in het verleden ook een grote vissersplaats geweest. Naast visserij op de Noordzee waren de Belgen ook actief op de visserijgronden in de buurt van IJsland. De haringvangst was ook voor Oostende een van de belangrijke activiteiten in die tijd.

De VL92 Balder is een grondig gerestaureerde zeillogger die teruggebracht is in haar oorspronkelijke staat. Zij weerspiegelt daardoor een uniek beeld van de visserijvangst zo’n 100 jaar geleden. Een periode waarin het in o.a. de Hollandse vissershavens een komen en gaan was van schepen die bezig hielden met visvangst met behulp van zeilen en wind. Gedurende het evenement te Oostende is de Balder open voor bezichtiging door het publiek. Aan boord zullen rondleiders aanwezig zijn die met veel kennis van zaken kunnen vertellen over de inrichting, het zeilen en vissen met de Balder.

Inmiddels zijn de voorbereidingen in volle gang. De kapiteins hebben de koers bepaald en de bemanning geregeld. Naar verwachting zal de VL92 Balder, afhankelijk van weer en wind, in een uur of 10 in eerste instantie koers zetten naar Zeebrugge. Daar wordt overnacht en vervolgens zal rond een uur of negen de volgende morgen, in een uur of 4, naar Oostende worden gevaren. Daar zal de Balder een ligplaats door de organisatie krijgen toegewezen. Hopelijk krijgt de Balder weer net zo’n mooie plaats als 2 jaar terug  toegewezen en zullen de weergoden het publiek weer goed gezind zijn.

Informatie: Bert Otto
06 18612669, info@zeilloggerbalder.nl


 

De Balder

advertisement

Ligplaats Balder

t.o. Museum Vlaardingen
Westhavenkade 56
Vlaardingen

Nieuws Archief

De enige varende, en straks zeilende, haringlogger uit 1912 met als thuishaven Vlaardingen.

VOLG ONS

FOTO GALLERIJ

Share This